Finns det dubbelmoral inom politiken?

Eller med andra ord, är det olika villkor som gäller för kvinnor och män som är politiker? Politiker som till exempel kandiderar till presidentposten i en av världens absolut största demokratier. När man läser den här artikeln i New York Times så är ju svaret ganska så självklart, eller?

Att Donald Trump har kommit så långt som han har gjort har förvånat mig länge. Ingenting har tyckts bita på honom, om det har det skrivits mycket. Han har öppet fått bete sig som ”busen på skolgården” som mobbar allt och alla, i synnerhet kvinnor och minoriteter, och många har tigit. Den senaste tiden verkar dock vinden ha vänt och fler och fler kritiserar honom öppet och tar avstånd. Kanske har det nu bildats en kritisk massa som gör det omöjligt för honom att återfå sin position. Låt oss hoppas på det.

Årets presidentval är osannolikt och tragiskt på många sätt. Ytterst visar det också på den djupa splittring som håller på att slita USA i stycken. Det kommer att ta tid att överbrygga den värderingsavgrund som finns och vända misstro till tillit. USA drivs just nu av rädsla, stora gruppers brist på tillgång till materiella och politiska resurser, och en kollapsad maskulinitet. Journalisten Erika Bjerström menar att vi nu ser den vite mannens sista strid. Vet inte om jag vågar vara så optimistisk. Vi kommer nog att få se fler strider framöver.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.