Norrköping rules!

För några dagar sedan var Tony och jag i Norrköping. Vi var på jakt efter hans rötter eftersom Tonys mormor kom därifrån. Vi hade verkligen en jättemysig trip. Norrköping är en fin stad, framförallt de centrala delarna som kallas för industrilandskapet.

Strykjärnet, där det idag finns ett mycket fint museum. Arbetets museum.

Centrala Norrköping är omgivet av vatten. Det är Motala Ström som rinner genom stan. I det gamla industriområdet finns häftiga dammar.

Det är coolt hur de gamla skorstenarna är omgjorda till ett slags ”stearinljus”.

Den gamla yllefabriken görs om till bostäder.

Inne på Arbetets museum var flera fina utställningar. Den jag fängslades mest av handlade om Vallonerna och hur de påverkade Sveriges industriella utveckling. Det var många otroligt fina fotografier av Sveriges industriella historia. Vallonerna var specialiserade hantverkare som kom till Sverige och lade grunden till Sveriges välstånd och till den industriella utveckling som vi än idag drar nytta av. Dessutom är det så att idag är cirka 1 miljon svenskar ättlingar till Vallonerna. Jag rekommenderar varmt ett besök på museet!

Vallonska arbetare.

Bild från ett omklädningsrum.

Förutom Arbetets museum besökte vi också Norrköpings konstmuseum. Det var också sevärt. Flera fascinerande målningar av framstående konstnärer och ett häftigt ”hus” som hämtat direkt från New York city.

Lena Cronqvist

Marie-Louise Ekman

Det här inlägget postades i Resor och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Norrköping rules!

  1. Berit Lind skriver:

    Härligt jag var på Norrköpings museum i fredags och såg den fantastiska donationen. Undrar vem som gjort det stora NY-huset!

    • Anna Norlin skriver:

      Vad roligt Berit! Ja, Norrköping är jättefint med sina industrilandskap och museer. Vet inte riktigt vem som har gjort NY-huset, glömde att kolla. Åker gärna tillbaka till Norrköping. Och vem är det som har donerat? Det vet jag inte heller. Vet du?

Kommentarer är stängda.