Sai do ne el vöri di höko so slire?

När jag var barn var det här ett favorituttryck som jag och mina syskon slängde oss med när vi ville skämta med varandra. Förstår du vad det betyder? Vilket språk det är? Min mamma föddes 1922 i Rödupp, en liten by norr om Överkalix. Fram tills att hon började skolan så var det bondskan som gällde. Eller Överkalixmålet som det också heter. Vissa barn kunde inte ens tala svenska ordentligt när de började skolan har mamma berättat för mig.

Jag är lika fascinerad av det märkliga språket nu som då. När jag var uppe i Överkalix om somrarna, där jag har stor släkt, älskade jag att lyssna till det – i mina barnaöron -egendomliga tungvrickandet. Då var det fortfarande i högsta grad levande genom att den äldre generationen växlade om till bondskan när de pratade med varandra. Vid fikabordet, där vi doppade kakor bakade med stor omsorg av någon av mina mostrar, lyssnade jag andaktsfullt. Det kändes tryggt och främmande på samma gång.

Om du inte alls känner till Överkalixmålet och är nyfiken på hur det låter så rekommenderar jag Fredrik Lindströms TV-serie Svenska dialektmysterier som sändes för några år sedan. Ett av programmen är tillägnat Överkalixmålet. Jag älskar det programmet. Förutom att det är intressant och roligt får vi också se obeskrivligt vackra bilder från Överkalix. Fredrik Lindström berättar bland mycket annat att Överkalixmålet utgör det Indoeuropeiska språkets norra gräns och att det har rötter i den svenska som talades i Sverige på 1500-talet. Och sen försöker han sig på att beställa potatispalt med lingonsylt på bondskan. Oförglömligt!

I min bok Jag vet inte vad som händer spelar Överkalixmålet en viktig roll. Genom att Elsa, huvudpersonen, gärna talar bondskan med sina syskon och genom Marias minnen från sin barndoms somrar. Och vad betyder det då – Sai do ne el vöri di höko so slire? Sa du nåt eller var det hakan som slirade? Det var väl inte så svårt?

Det här inlägget postades i Jag vet inte vad som händer. Bokmärk permalänken.