Hedda Gabler och Hillary

Igår var jag på Dramaten och såg Ibsens Hedda Gabler. En spännande och innovativ föreställning med Electra Hallman i huvudrollen. Electra spelar den enda rollkaraktär som är fysiskt närvarande på scen, tre andra skådespelare finns med via en videoprojektion som Hedda/Electra interagerar med. Mycket snyggt och effektfullt. Electra Hallman är utmärkt och giftig som Hedda Gabler. Publiktrycket har varit stort, från den 1 november flyttas föreställningen från Lejonkulan till Dramatens stora scen.

I dramats centrum står Hedda Gabler, en ung kvinna uppfostrad till frihet, men nu snärjd av förväntningar om att leva upp till dåtidens trånga kvinnoideal. Männen runtomkring både åtrår och vill begränsa henne. När pjäsen hade premiär 1891 upprördes många över att en kvinna i huvudrollen var manipulativ och maktlysten, och inte nöjer sig med sin roll som hustru och blivande mor.

img_0056

När jag läser Malin Ullgrens artikel i DN idag om hatet mot Hillary Clinton blir det tydligt att en kvinna som vill ha makt fortfarande väcker starka känslor, till och med hat. Läs Malin Ullgrens intressanta artikel här.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.