Jag vet inte vad som händer…

…handlar om att bli gammal och sjuk. När ens liv krymper, när man förlorar funktioner och förmågor, vad blir kvar då? Av ens jag? Jag vet inte vad som händer handlar om demens. En förgörande sjukdom som äter upp hjärnceller och gör så att minnet undergrävs. Du förlorar förmågan att tänka logiskt, att överblicka tidsrymder, att relatera till din omvärld på de sätt som du varit van vid. Ja, det är som en stor del av ditt jag försvinner både för dig själv och för andra. Och samtidigt inte. Du är den du varit, bara mer förvirrad, mer glömsk, mer orolig, mer utsatt.

img_0127-kopia

Jag har skrivit en bok som heter Jag vet inte vad som händer. Den kommer ut i mars på NO Publishing förlag. Boken baseras till stor del på egna erfarenheter av att ha en mamma som blev sjuk i demens under de sista åren av sitt liv. Demens är en folksjukdom och runt 160 000 personer är drabbade i Sverige. Tillsammans med anhöriga och närstående berörs runt 1 miljon. Nästan alla jag pratar med har en nära anhörig eller någon annan de känner som har insjuknat.  Alla har sina erfarenheter. Demens är ett samlingsnamn för olika typer av minnessjukdomar, och även om mycket är gemensamt tar de sig också olika individuella uttryck.

m1

Det här fotot är taget 1949 när mamma tog sin sjuksköterskeexamen uppe i Norrbotten. Att vara sjuksköterska blev en oskiljbar del av hennes identitet och kom starkt att prägla hennes liv.

Nu finns Jag vet inte vad som händerBokus och Adlibris. De går inte att beställa än dock.

Det här inlägget postades i Jag vet inte vad som händer, Uncategorized. Bokmärk permalänken.