Om meditation

Sedan ett par år tillbaka så mediterar jag i stort sett varje dag. Det har numera blivit ett behov hos mig. Jag älskar att rulla ut yogamattan på morgonen och efter att jag gjort olika yogaövningar sätta mig tillrätta och meditera.

För någon vecka sedan, precis innan snön kom igen, satt jag en stund och mediterade i solen med utsikt mot Baggensfjärden. Det var så skönt att känna hur solens strålar fortfarande värmde (i december !).

Jag känner mig mer grundad, mer i kontakt med mig själv och mer lugn och balanserad när jag mediterar. Dessutom är det också skönt i stunden. Jag kommer i kontakt med de känslor och tankar som finns inom mig just den dagen och efterhand så blir jag bättre på att se olika tanke- och känslomönster hos mig själv. Det kan vara början till förändring.

Det finns en hel del forskning som visar på nyttan av meditation, vilka effekterna blir. Idag var det en artikel i DN som beskrev detta på ett intressant sätt. Nya hjärnceller bildas, kroppens stressnivå sänks, vi blir mer fokuserade och intelligens, konstnärlighet och kreativitet tros förbättras.

En annan effekt är att man blir mer närvarande i nuet. Kanske innebär det att i än större utsträckning se och uppskatta de små sakerna som finns runtomkring? Jag älskar att vara ute i naturen och titta på, njuta av och fundera på alla fantastiska saker som förekommer där. Det intressanta är att naturen ständigt byter skepnad. Härom morgonen var det så vacker rimfrost på våra fönster på övervåningen, och genom frosten lös en fantastisk sol på uppgång. En av kvällarna för någon knapp vecka sedan var det ett magiskt månsken över Gustavsbergs hamn. Sådana upplevelser gör gott.

Det här inlägget postades i Reflektioner, Yoga och meditation och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.